Hôtel de Ville, Rådhuset i Paris


     Place de Grève.

Denne plassen lå samme sted som dagens Place de l'Hôtel de Ville, et navn den fikk i 1830. Hovedkvarteret til byadministrasjonen i Paris flyttet hit i 1357, og er blitt her siden det. På 1100-tallet hadde Ludvig den hellige overlatt ansvaret for å styre byen til hansaen, eller sjøhandelsmennenes laug, som kontrollerte skipsfarten langs Seinen. Fra da av hadde Paris egne valgte representanter: fire échevins, ledet av en prévôt (oldermann) som dermed ble Paris' borgermester. I 1357 flyttet oldermann Étienne Marcel kommunestyrets sete til Maison aux Piliers, der dagens rådhus ligger. Hver gang kongene var i Paris, pleide folkemasser å samle seg rundt varmen fra de enorme Saint-Jean-bålene på Place de Grève.
Men plassen var også rettersted fra 1100-tallet til 1830: Forbrytere fra borgerskapet og folket ble hengt, adelsmenn ble halshugd, kjettere og hekser ble brent levende, mens majestetsfornærmelser ble belønnet med tortur. I 1610 ble Ravaillac slitt i filler av fire hester, etter at han først var blitt skåldet og mishandlet. På 1800-tallet pleide arbeidsløse å samle seg på Place de Grève. Dette har gitt opphav til det franske ordet for å streike: "étre en grève".

Hôtel de Ville.

Paris' rådhus ble bygd over Maison aux Piliers mellom 1553 og begynnelsen av 1600-tallet, etter tegninger av den italienske arkitekten Domenico Bernabei. Han ble kalt Boccador ("Gullmunn") på grunn av sin lyse bart. Bygningen ble flere ganger forandret, og senere utvidet, men brant den 24. mai 1871, under Pariskommunen.
Etter en landsomfattende pengeinnsamling gjenreiste Mallu og Deperthes rådhuset mellom 1874 og 1882. De fire fasadene har en helt utrolig mengde nisjer, som inneholder 108 statuer av store personligheter fra Paris. På entablementet står det 30 statuer som representerer Frankrikes provinsbyer, mens en allegorisk kvinnestatue på klokketårnets gavl representerer byen Paris. Interiøret er overdådig, i stilen fra den tredje republikk. Det var også her Ludvig XVI mottok trikoloren fra borgermester Jean Sylvias Brouilly i 1789. Her ble dessuten Robespierre arrestert og ført til giljotinen 28. juli 1794, en dato som markerer slutten på terrorveldet.